Direktlänk till inlägg 28 september 2009

Expressen med ovanligt uppriktig artikel

Av Sunda Pengar - 28 september 2009 11:45

En ovanligt uppfriskande artikel av expressen dar bland annat processen kring kreditskapande kritiseras.


http://www.expressen.se/Nyheter/1.1721321/bristen-pa-kontanter-kan-knacka-bankerna


Lasvart.

 
 
janne g

janne g

5 oktober 2009 14:03


hej

Jag funderar på det som Handelsbanken säger i artikeln. Menar de verkligen att de har kontanter (sedlar och mynt) så att de kan betala ut det till alla som har satt in pengar hos dem.
Eller menar de något annat

Själv så är jag 57 år och till för några månader sedan så hade jag aldrig ens hört talas om det här med "Fractional reserve banking". Nu har jag studerat detta ett tag och det är minsann väldigt svårt att smälta.
Tanken att någon/något skulle kunna låna ut mer pengar än de själva har "på fickan" föreföll mig så totalt orimlig så att jag helt enkelt inte förstod ett dugg av det hela först.
Men nu börjar jag "vänja mig" men att dra och förstå konsekvenserna av det hela är inte det lättaste.
Det är verkligen ett helt nytt sätt att tänka på som jag inte är van vid.

Inte gör det saken bättre heller att jag nu har läst kapitlen 18-20 i boken "Bankerna och skuldnätet" och blivit "bekant" med begrepp som "derivat, blankning" och så vidare :-))
Dessa saker har jag heller aldrig hört talas om. Men av det lilla jag förstår just nu av dessa saker så får jag den spontana känslan att det verkar vara rena rama vansinnet.

Ja jag fortsätter att "kämpa på" för att förstå", det är själva HELHETSBILDEN som är så svår att greppa.
Man "ser inte skogen för alla träd" är ett uttryck som passar bra i detta sammanhang.

I varje fall så är det guld värt att du och flera andra skriver bloggar om dessa saker och det tackar jag verkligen för.


hälsningar
janne g

http://concord.zoomin.se

 
HCA

HCA

8 oktober 2009 08:40

Janne, har genomgått samma resa som du. Särskilt boken "Bankerna.." har mer än en gång gjort mig väldigt ursinnig...
Jag har kontaktat flera banker, Riksgälden och Finansinspektionen för att få reda på om det verkligen stämmer, men i de fall jag fått svar så har det inte varit mycket matnyttigt. Mer att man försöker blanda bort korten...

Men, ibland försäger sig de som är delaktiga i rånet:
" - Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor, säger Anders Borg."
http://www.dn.se/ekonomi/bankpaket-pa-50-miljarder-1.792942
Nej, Hr Borg har inte heller svarat på mina frågor till honom hur detta är möjligt...

Självklart är detta ett rent vansinne, och kommer enbart att kasta oss in i misär av sällan skådat slag.
Bubblan kan omöjligen hålla mycket längre, och det vi sett i finanskris hittills är bara en ljummen sommarfläkt mot den isande storm som väntar oss.
Men... Vi kan nog ändra på det, även om tiden är knapp.

Om nog många ber om alla sina pengar i kontanter kan vi knäcka en del av systemet, men inte knäcka dom helt.
Det krävs troligen att en hel del personer helt enkelt bestämmer sig för att inte betala sina lån för att på riktigt skada parasitsystemet och få till en verklig förändring.

Kruxet är att få nog många att ta steget att strunta i att betala lånen, då straffen för dessa är stora och oproportionerliga.
Hamnar man i fogdens register, så tar det tre år efter att skulden är betald tills man är en "kreditvärdig medorgare" igen. Inte ens mördare eller våldtäktsmän straffas extra efter att de gjort sitt straff, iaf inte officiellt. Systemet/samhället tvingar även de som hamnat på onåd inom det ekonomiska att leva på mindre än existensminimum, där t.o.m barnens pengar ses som utmätningsbara tillgångar.

Fast gör man det lilla, så kan man ändå vara med och påverka det stora.
- Be om lönen i kontanter. Går inte det, ryck ut alla slantar från kontot direkt de landat där.
- Har man ett företag, premiera kontant betalning. Jag förespråkar olika prissättningar beroende på betalningssätt. Kortbetalande kunder skall ensamt bekosta den hutlösa extra kostnad bankerna tar för detta (terminalhyra och avgifter bl.a.)
- Betala räkningar kontant i möjligaste mån.
Det viktigaste är att du har dina egna pengar, och inte låter banken använda dina innestående medel för att lura av ännu mer verkliga pengar av ännu fler.

http://severkligheten.blogspot.com

 
Ingen bild

Sunda Pengar

14 oktober 2009 10:19

"Jag funderar på det som Handelsbanken säger i artikeln. Menar de verkligen att de har kontanter (sedlar och mynt) så att de kan betala ut det till alla som har satt in pengar hos dem.
Eller menar de något annat"

Hej

De menar att de kortsiktigt kan tacka avistainlaningen, dvs det du har pa lonekontot or korta depositioner.

Monetarisering (dvs betalning) av alla utestaende skulder har ingen bank tackning till kortsiktigt.

Skulle det ske i storre skala har vi ocksa totalt prisras pa bostadsmarknaden och andra belaningsbara tillgangar.

 
Ingen bild

Sebbin

17 oktober 2009 20:27

Tänkte höra om du hade tänkt skriva något om den nya latinamerikanska valutan som planeras? Jag läser alla dina inlägg noga!

 
Ingen bild

Sunda Pengar

19 oktober 2009 09:45

Den nya latinamerikanska valutaunionen ar ett svar pa USD exporten och ytterligare ett hot mot USD dominansen och export pa vardepapper.

Ett mycker mera intressant skeende just nu ar planerat mot 2018 och ar kraftigt dementerat fran de som star utanfor, dvs USA ocn Storbritannien angaende framtida oljeaffarer i Euroa och / eller en valutakorg.

Har haft daligt med tid men ska uppdatera snart. Extremt mycket intressant som hander just nu.

 
Ingen bild

Simon

19 november 2009 11:29

Detta stämmer. Har kollat upp detta väldigt noga, sedan kontaktade jag våran egen riksbank och fick detta bekräftat.

Något ni heller inte får missförstå är att pengarna på erat konto inte är era pengar. Pengar som ni sätter in på banken blir helt och hållet bankens pengar att göra med som dom vill. Det som står på ditt konto är bara en skuld från banken till dig och skapar illusionen att det är dina pengar.
Varför skulle banken annars betala ränta för att förvara DINA pengar?? För dom tjänar mycket mycket mer än du kan ana på att du har dina pengar hos dom....

Det finns flera små filmer om detta såsom: The crisis of credit, Money is debt m fl.

mvh

 
Ingen bild

Andreas

7 augusti 2012 09:34

""""En av världens främsta ekonomer, Nobelpristagaren James Buchanan, anser att världens banker har skapat finanskrisen då de tillåtits att "skapa" pengar genom att öka sin utlåning utan att ha täckning för det.
- Det borde inte vara tillåtet, säger Buchanan till DI och föreslår att bankerna ska tvingas sätta in 100 procent av inlåningen på ett konto hos centralbanken.
Så är det inte i dag.""""" utdrag från artikeln

Fractional reserve banking som tillåter banker att låna ut pengar dom inte har(falskmyntning) ger banker enorma vinster eftersom dom står för inflationen och nyttjar pengarna först i ledet. Tänk också på räntan som låntagaren betalar på dessa inflationspengar som banken inte har täckning.

Detta leder till att banker blir väldigt rika på alla andras bekostnad. Alla som tar lån bidrar till att banken kan öka kreditmängden i systemet. Eftersom banken är först ut i ledet innan kreditet pumpas ut och den fria marknaden tar hand om den betyder det att alla som bor i Sverige betalar bankens vinster i och med att allas pengar förlorar värde(inflation) och värdet hamnar direkt hos banken. Det är en aspekt av fractional banking som man inte tänker på så ofta...

Leder i slutändan till att banker blir rika och köper företag, mark och politisk makt. Detta maktcentra blir stort och påverkar regeringar mer än vad folket gör. Detta, när regeringar förlorar sin demokratiska frihet till företag, är fascism. Detta är något som kommer ske i alla länder. I Sverige också. Om vi är duktiga och jobbar på kanske vi klarar oss till finalen... men vi ska inte bara sitta och titta på medans USA faller och Europa också. Portugal, Irland, Island, Grekland, Spanien med flera...

Det är bara början.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sunda Pengar - 8 december 2010 08:24


  Tidigare har det ofta rapporterats om hur olika forslag har pressats genom kongressen i USA for att få FED att lämna uppgifter på de utländska instutitioner som har ”fått” pengar av FED under finanskrisen för att hålla uppe värdet...

Av Sunda Pengar - 8 november 2010 11:03


  (På bild, Elizabeth Coleman)   Hyffsat spektakulärt klipp där det är gapande uppenbart att de amerikanska myndigheter som är satt att utreda oberoende instutitioner inte gör det i det amerikanska rullande dörr systemet mellan kritisk gra...

Av Sunda Pengar - 14 december 2009 10:55


  Kritiken från det Isländska folket har varit så tunga och lokal media så pass uppmärksam att IMF har känt sig tvungna att skriva ett öppet brev till ”open civil meetings” vilket består av flera medborgarrättsliga grupperi...

Av Sunda Pengar - 10 december 2009 06:28


  Don Blankenship, en av många hatad man för att öppet kritisera de vetenskapliga undersökningarna om klimateffekterna och koldioxid här i en intressant intervju. Intervjun gäller i största del Global Warming men blir riktigt intressant en...

Av Sunda Pengar - 9 december 2009 06:03

  Version:1.0 StartHTML:0000000105 EndHTML:0000005714 StartFragment:0000002291 EndFragment:0000005678 Fed ligger under hårt tryck från flera håll. Ron Paul driver fortsatt korståg för att göra en oberoende revision av FED som har...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se