Direktlänk till inlägg 18 augusti 2009

Island revolutionerar skuldåterbetalningarna efter finanskollapsen.

Av Sunda Pengar - 18 augusti 2009 06:02IMF och EU har försökt tvinga Island att betala av sina failerade privata skulder genom att låta staten ta över fordran och sedan försöka få ut pengar till avbetalning genom höjda skatter, kraftigt reducerad välfärd och se till att medborgarna spenderar sina besparingar.


Lettland, Ungern, Rumänien och många flera känner redan av konsekvenserna av denna katastrofala neoliberala politik som har fått IMF avskytt i stora delar av världen och som i praktiken gjorde att IMF stod utan kunder i början på 90 talet efter 20 år av destruktiva policys.


Island är dock en modern demokrati med en utbildad befolkning och så radikala förändringar för att betala av skulder för en mycket liten bankelit på ön har inte gått utan stora protester vilket nu leder till en mindre revolution.


Islands riksdag, Allthing har nu antagit en lag som är unik till speciellt Englands och Hollands förtret. Allting har bestämt att utländska skulder mellan regeringar ska nedprioriteras till ”ability to pay” eller förmåga att betala. En sådan lag som behandlar regeringar emellan har inte antagits sedan första världskriget och Tysklands skadeståndskrav.


Lagen säger lite förenklat att Island bara kommer att betala av på sina utlandsskulder till England och Holland med 6% av BNP tillväxten varje år. Det innebär att om EU och IMF går igenom med sina krav på att krympa ekonomin genom ”Austerity packages” för att frigöra kapital till skuldunderhåll så har Island inte heller någon ekonomisk tillväxt det året. Det innebär i sin tur att de inte får betalt.


Det finns fler konsekvenser av vad som skulle hända om Island nu skulle godkänt Englands och Hollands krav på återbetalningar. Islands statsskuld skulle hoppa till 260% av BNP vilket skulle exkludera Island med god marginal att kunna ansöka om medlemskap i EU där Maastricht avtalet säger att statsskulden bara får vara 60% av BNP.


Inte bara det, att skapa stora offentliga nedskärningar och ta in mera medel från beskattning betyder inte att de kan skaffa utländsk valuta för att betala av skulderna. Med Islands geografiska situation och dess handelsunderskott kan de inte hålla växelkursen på en jämn nivå. Det skulle ganska snabbt innebära att priset för de utländska skulderna skulle bli ohållbara och landet faller in i skuldbondage i likhet med Ecuador.


En sak är i all fall säker. Östeuropa tittar mycket noggrant på vad Island gör för att lösa sin situation som är mycket lik deras.


Det verkar som att den neoliberala politiken efter Bretton Woods nu kanske har kommit till sitt slut och om du är islänning så har du mycket att fira idag! 
 
Ingen bild

Sverker

18 augusti 2009 18:37

Goda nyheter, men jag tror ju inte de där patologiskt giriga (eller pengaknarkarna, som Celente kallar dom) ger upp bara så där. Något stort krig kan nog få igång deras parasitering igen.

 
HCA

HCA

19 augusti 2009 01:32

Men vänta lite *bläddrar frenetiskt i blaskorna/surfar på MSM-sidor*, detta kan ju inte stämma då media inte säger ett knyst om det?
Skämt åsido, detta är ju alldeles lysande!

Såg en del av en dokumentär på (faktiskt!) Kunskapskanalen igår, "Confessions of an economic hitman" tror jag den hette. Det var iaf John Perkins det handlade om. Mycket bra, det jag hann se... Wolfowitz fick sig ena rejäla kängor oxå, och det var mycket avklätt om IMF, schakaler, Irak mm. 20 miljarder dollar som fraktats till Irak, 144 pallar med kontanter. 9 av dessa miljarder var efter några månader puts väck.
Enligt John så var det Saddams ovilja att göra affärer med USA som föranledde invasionen, och att IMF sen gick in å krävde privatiseringar av de lukrativa oljebolagen som tydligen varit statliga innan...

Finner den inte på nätet tyvärr, men kan ju hoppas att den går i repris.. Det var ju trots allt SVT, repriseringarnas högborg..:)

http://severkligheten.blogspot.com

 
Ingen bild

HCA

19 augusti 2009 01:38

Hittade info om dokumentären:
Världen: En torped ber om ursäkt
Gick på tv: Igår, 17 augusti 2009

Dokumentärserie. En torped ber om ursäkt. En topphemlig grupp använde sig av bedrägliga finansiella rapporter, valfusk, utpressning, militärkupper och mord för att skapa ett globalt amerikanskt imperium efter andra världskriget. Efter att länge ha brottats med skuldkänslor och rädslan för vilka konsekvenser sanningen skulle kunna få, bestämmer sig den förre torpeden John Perkins för att tala ut. Från 15/08.

Håll utkik, den kanske sänds igen...

 
Ingen bild

Sunda Pengar

19 augusti 2009 04:38

John Perkins har en kand bok, confessions of an economic hitman som detaljerat beskriver hans arbete i stora delar av varlden och vad de forsokte astakomma genom IMF etc.

Har dock inte sett dokumentaren. Far halla utkik efter den.

 
Stan

Stan

19 augusti 2009 08:49

John Perkins var på Island i april i år och gav råd och höll föredrag, finns här - http://vtdu.t35.com/island/perkins.htm -. I slutet av del 2 säger han att man i Ecuador har planer på att ge ut en egen räntefri valuta
(de sista 5 min som ljudfil - http://drop.io/kronblom/asset/2b-mp3

http://fritenk.wordpress.com

 
Ingen bild

trippel X

19 augusti 2009 10:21

Vart är världen på väg?
mycket tragisk utveckling för island och baltländerna efter finanskrisen.

läsvärd artikel, mer av sånt här oftare skulle uppskattas.

bye

 
Bosse

Bosse

19 augusti 2009 15:19

Den som vill se mer av Perkins bör titta på detta föredrag som finns på denna adress:
http://video.google.com/videoplay?docid=3968544393356669182

Det är ett föredrag han höll för amerikanska krigsveteraner och han går igenom det mesta av det han har varit med om. Hela spelet bakom invasionen i Irak finns med m.m Mycket lärorikt och omskakande.

http://blogg.passagen.se/millimetervagor

 
Stan

Stan

24 augusti 2009 17:32

Nu, 24 aug, nämner man Island på Ekot. Då låter det så här:
"Den isländska regeringens sätt att hantera landets bankkris har skapat starkt missnöje bland internationella banker och andra institutioner som förlorat pengar. Nu undersöker många av dem möjligheterna att agera juridiskt mot Island för att få tillbaka tillgångar."

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3051829

http://fritenk.wordpress.com

 
Stan

Stan

25 augusti 2009 08:53

Intervju med John Perkins bl.a om hans nya bok:

http://www.askbutwhy.com/2009/08/john-perkins-interviewed-by-alex-jones.html

http://fritenk.wordpress.com

 
Ingen bild

Sunda Pengar

27 augusti 2009 05:54

Det lar inte vara det sista vi hor av storbankerna kring turerna i Island.

 
Ingen bild

Simona Puddu

13 december 2016 11:22

Detta vittnesbörd är sant lån. Jag är en kvinna med 2 barn. Sen döden av min man fann jag mig själv i trubbel. Och jag har avvisats av banker. Jag läste ett vittnesbörd om lån, som talade för en ärlig och seriös man som min hjälp för ett lån på 650.000,00 Kr. Så jag bestämde mig att dela detta tillfälle att här du som inte har förmån för bankerna är e-post: muscolinogiovanni61@gmail.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sunda Pengar - 8 december 2010 08:24


  Tidigare har det ofta rapporterats om hur olika forslag har pressats genom kongressen i USA for att få FED att lämna uppgifter på de utländska instutitioner som har ”fått” pengar av FED under finanskrisen för att hålla uppe värdet...

Av Sunda Pengar - 8 november 2010 11:03


  (På bild, Elizabeth Coleman)   Hyffsat spektakulärt klipp där det är gapande uppenbart att de amerikanska myndigheter som är satt att utreda oberoende instutitioner inte gör det i det amerikanska rullande dörr systemet mellan kritisk gra...

Av Sunda Pengar - 14 december 2009 10:55


  Kritiken från det Isländska folket har varit så tunga och lokal media så pass uppmärksam att IMF har känt sig tvungna att skriva ett öppet brev till ”open civil meetings” vilket består av flera medborgarrättsliga grupperi...

Av Sunda Pengar - 10 december 2009 06:28


  Don Blankenship, en av många hatad man för att öppet kritisera de vetenskapliga undersökningarna om klimateffekterna och koldioxid här i en intressant intervju. Intervjun gäller i största del Global Warming men blir riktigt intressant en...

Av Sunda Pengar - 9 december 2009 06:03

  Version:1.0 StartHTML:0000000105 EndHTML:0000005714 StartFragment:0000002291 EndFragment:0000005678 Fed ligger under hårt tryck från flera håll. Ron Paul driver fortsatt korståg för att göra en oberoende revision av FED som har...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se