Senaste inläggen

Av Sunda Pengar - 28 september 2009 11:45

En ovanligt uppfriskande artikel av expressen dar bland annat processen kring kreditskapande kritiseras.


http://www.expressen.se/Nyheter/1.1721321/bristen-pa-kontanter-kan-knacka-bankerna


Lasvart.

Av Sunda Pengar - 26 augusti 2009 07:00
FED i likhet med Bank of England rapporterar inte vilka som för nödlån vid ekonomisk kris med argument som ”skulle skada aktieägare” och liknande nonsens som motivation för att slänga ner 1000 tals miljoner i skattepengar till etablissenmanget.


Michael Bloomberg, som driver bloomberg har nu stämt FED och de har kommit fram till att FEDs argumentering inte håller och tvingar nu FED att lämna över inforationen inom 5 dagar under ”Freedom of information act”.


Det gäller de lån eller tillgångar (trash for cash program) som getts under 11 olika program.


 “When an unprecedented amount of taxpayer dollars were lent to financial institutions in unprecedented ways and the Federal Reserve refused to make public any of the details of its extraordinary lending, Bloomberg News asked the court why U.S citizens don’t have the right to know,”


Det här är ett tydligt avbrott i rapporteringen från FED som blir mindre och mindre detaljerad över tid. Det är möjligt att vi kan få ut mer information från FED och dess förehavanden genom denna stämmning. Ron Paul har också börjat få oväntat stöd för en full revision av FED vilket inte tillåts av centralbanken i nuläget.


Läs mer här:

Av Sunda Pengar - 20 augusti 2009 08:33
Det långa efterspelet med UBS och de 5000 personer som har konton in Schweiz verkar nu ha kommit till sitt slut efter hot om uteslutande ur WTO och andra drakoniska eftergifter.


UBS lämnar nu ut till USA 5000 personer i USA som har konton och kommer därmed att falla i klorna för IRS (Internal Revenue Service). Det handlar om ungefär 18 miljarder USD.


Skattesmitarna har dock haft amnesti och har kunnat frivillig rapportera sina konton under en tid för att undvika en rättsprocess men nu verkar det alltså vara över. De har dock fortfarande kvar till den 23 september om de ändrar sig.  

Av Sunda Pengar - 18 augusti 2009 06:02IMF och EU har försökt tvinga Island att betala av sina failerade privata skulder genom att låta staten ta över fordran och sedan försöka få ut pengar till avbetalning genom höjda skatter, kraftigt reducerad välfärd och se till att medborgarna spenderar sina besparingar.


Lettland, Ungern, Rumänien och många flera känner redan av konsekvenserna av denna katastrofala neoliberala politik som har fått IMF avskytt i stora delar av världen och som i praktiken gjorde att IMF stod utan kunder i början på 90 talet efter 20 år av destruktiva policys.


Island är dock en modern demokrati med en utbildad befolkning och så radikala förändringar för att betala av skulder för en mycket liten bankelit på ön har inte gått utan stora protester vilket nu leder till en mindre revolution.


Islands riksdag, Allthing har nu antagit en lag som är unik till speciellt Englands och Hollands förtret. Allting har bestämt att utländska skulder mellan regeringar ska nedprioriteras till ”ability to pay” eller förmåga att betala. En sådan lag som behandlar regeringar emellan har inte antagits sedan första världskriget och Tysklands skadeståndskrav.


Lagen säger lite förenklat att Island bara kommer att betala av på sina utlandsskulder till England och Holland med 6% av BNP tillväxten varje år. Det innebär att om EU och IMF går igenom med sina krav på att krympa ekonomin genom ”Austerity packages” för att frigöra kapital till skuldunderhåll så har Island inte heller någon ekonomisk tillväxt det året. Det innebär i sin tur att de inte får betalt.


Det finns fler konsekvenser av vad som skulle hända om Island nu skulle godkänt Englands och Hollands krav på återbetalningar. Islands statsskuld skulle hoppa till 260% av BNP vilket skulle exkludera Island med god marginal att kunna ansöka om medlemskap i EU där Maastricht avtalet säger att statsskulden bara får vara 60% av BNP.


Inte bara det, att skapa stora offentliga nedskärningar och ta in mera medel från beskattning betyder inte att de kan skaffa utländsk valuta för att betala av skulderna. Med Islands geografiska situation och dess handelsunderskott kan de inte hålla växelkursen på en jämn nivå. Det skulle ganska snabbt innebära att priset för de utländska skulderna skulle bli ohållbara och landet faller in i skuldbondage i likhet med Ecuador.


En sak är i all fall säker. Östeuropa tittar mycket noggrant på vad Island gör för att lösa sin situation som är mycket lik deras.


Det verkar som att den neoliberala politiken efter Bretton Woods nu kanske har kommit till sitt slut och om du är islänning så har du mycket att fira idag!Av Sunda Pengar - 5 augusti 2009 05:52Efter avslöjandet av Kaupthings mycket dubiösa lånestandarder blev det mer eller mindre en folklig proteststorm över de högt flygande spekuleringarna i banken och de tvingades att släppa på domstolsorden och frilägga informationen jag länkade till i förra inlägget.

Dokumenten visar att Kauphtings 6 största lån på över 6.4 miljarder Euro har gått till enbart 6 låntagare varav 4 är stora aktieägare i Kaupthing. Vissa lån med delvis eller helt utan säkerhet.

Banken har också lånat ut miljoner pund till individer och holding bolag som sedan köpt aktier i Kaupthing med aktierna som säkerhet. I kort, en form av laddering av den egna kursen utan substans, möjligtvis olagligt i Island.

.” The bank had lent substantial amounts to interrelated companies, well exceeding the legal limit of 25 percent of its equity," said Bjarnason. "The report also shows how the bank boosted its own value on paper by lending big shareholders to buy more shares in the bank,”

Av Sunda Pengar - 3 augusti 2009 09:23Ett mycket känsligt dokument som detaljerar hur Kaupthing bank hade för kreditrisker just innan banken kollapsade.

Kaupthing har försökt stoppa både Wikileaks och Isländsk media för att rapportera detta dokument.

Du kan ladda ner den fullständiga rapporten här:

http://www.wikileaks.com/wiki/Financial_collapse:_Confidential_exposure_analysis_of_205_companies_each_owing_above_EUR45M_to_Icelandic_bank_Kaupthing%2C_26_Sep_2008

http://www.wikileaks.com/wiki/Icelandic_bank_Kaupthing_threat_to_WikiLeaks_over_confidential_large_exposure_report%2C_31_Jul_2009

Förfarandet är mycket likt de sätt Barclays agerade på när hemliga dokument hade läkt ut till the Guardian som jag har skrivit om tidigare.

Av Sunda Pengar - 30 juli 2009 07:51
Ett rätt störande rykte cirkulerar, speciellt bekymrande om det är sant är att USAs ambassader i största tystnad håller på att köpa till sig stora mängder utländska kontanter. Dock inte brittiska pund. Det ryktas även att stora mängder kontanter har skickats till olika ambassader runt om i världen.

Om ryktet är sant indikerar det att USA har planerat eller vet att USD kommer att sjunka drastiskt inom en nära framtid (läs ungefär halvår).

Sant eller inte? Ingen ”seriös” media har ännu rapporterat något liknande. Florerar på ett stort antal bloggar och bland annat Global Research.

Googla och bedöm själva.

Av Sunda Pengar - 23 juli 2009 07:16Islands failerade bankverksamhet som effekt av inkompetent utlåning i modell med den nya fria marknaderna fortsätter att putta landet närmare misär.

Rekapitaliseringen av bankerna som har tagit flera månader med hjälp av stora nödlån från IMF och andra suptrastatliga organ. Islands regeringen har gått med på att gå in med kapital i bankerna genom att trycka upp skuldväxlar i storleken 2.1 miljarder USD eller ca 7000USD per person som lever i Island.

Wall Street Journal uttrycker lite ironiskt att kostnaden för att rädda bankerna bara uppgår till 385 Miljarder ISK än så länge. Per person i Island är det ungefär en personlig kostnad på 1.28 miljoner ISK.

Utöver de här basproblemen så fortsätter Island att ha det svårt att tillfredstella IMFs krav på struktureringar (läs avveckling av isländsk välfärd) och fortsatt mycket svår situation att försvara sin valuta.

Som krydda på dessa problem har Storbritannien och Holland börja kräva pengar för depositionerna i Landsbanki som konkursade spektakulärt. Island krävs att återbetala 3.76 miljarder USD  till Storbrattanien och 1.83 miljarder till Holland.

Man kan börja tro att det är avbetalningar för den förlorande parten efter ett stort krig. Totalt så är var man i island nu skyldig ytterligare 18600USD per person i konkursskulder som de inte har något med att göra.

Island har precis som jag förutspådde slängt sig in i enorma skulder jämfört med deras befolkning och att återbetala detta är att frivilligt ge sig in i en mycket tung skuldcirkel i likhet med Rumänien, Esland, Litauen, Ecuador, Argentina och otaliga andra länder.

En skuld som inte kan betalas av ska inte heller avbetalas. De tre storbankernas vidlyftiga spekulering på Island skulle  ha aldrig ha räddats av Isländska staten och få konkursa spektakulärt på den fria marknaden. Staten skulle ha garanterats var mans besparingar genom att trycka skuldfria statliga krediter och landet som sådant skulle vara i en mycket mer angenäm situation, även om de förmodligen skulle bli utfryst en tid från de ekonomiska eliten runt omkring i världen.

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se